Inloggen | Registreren

Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs


Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs
Het is een iconische foto, het portret van Steve Jobs. Levi Sim heeft er zijn handelsmerk van gemaakt door de stijl exact te kopieren. Dat levert een opmerkelijke portretfoto op, die onmiddelijk opvalt. Hier gaat het niet eens zozeer om de belichting, maar vooral om de houding en het standpunt van de fotograaf. Belangrijkste voor het standpunt is om de camera op gelijke hoogte met het gezicht te houden. Belichting is redelijk standaard zoals je kunt zien in onderstaande video. 
 

Portretfotografie en interactie


Bij portretfotografie is goede communicatie met het model erg belangrijk. Natuurlijk is niet iedereen perfect gebouwd, dus je moet in de houding vaak proberen om minder mooie dingen te camoufleren. Door een beetje slim te draaien en met het licht te werken kun je iemand die vrij dik is toch goed wegzetten.

Met zijlicht kun je een gezicht smaller maken. Een frontale foto maakt mensen dikker, dus dat wil je juist niet.

Wat de lens betreft; een telelens maakt de achtergrond zachter, maar kan een gezicht ook platter maken, waardoor de onderkin en nek meer op gaan vallen. Een tussenoplossing is dan het gebruik van een 70 tot 100 mm lens.

Verder moet je bij dit soort portretten ervoor zorgen dat iemand niet zijn hoofd naar achteren laat hangen, waardoor er een onderkin ontstaat. Iets de kin naar voren toe steken is beter. Over het algeeen wil je sowieso liever een actieve houding naar voren toe dan onderuit gezakt in een stoel bijvoorbeeld.

Onderstaand filmpje is niet helemaal mijn stijl (heel erg braaf allemaal), maar de rust en het overzicht die de fotograaf tegenover het model heeft is inspirerend.

Flitsen: bounce techniek


Flitsen: bounce techniek Flitsen: bounce techniek Flitsen: bounce techniek

Interessante video voor de vervolgcursus. In een van de lessen behandelen we het gebruik van externe flitsers. Met één staafflitser en een paraplu kun je al onmidddelijk mooie resultaten bereiken. In deze video laat David Tejada zien hoe je van een lelijke gang een mooie ruimte maakt met niet meer dan twee simpele staafflitsers en een correctiefilter.

Wat zie je in deze video:

Foto’s van balletdansers in ongewone situaties


Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties

Erg leuke verzameling van balletdansers die uit het normale stramien zijn gehaald en in een nieuwe situatie zijn geplaatst. Het is een beetje het omgekeerde van de gamma reclame waarin bouwvakkers op de catwalk stappen.

Meer foto's zie hier:

http://www.leenks.com/gallery2157.htm

Beste fotografie vakanties


Beste fotografie vakanties

Kokerbomen in Namibië

Welke landen zijn het meest geschikt om heen te gaan als je graag fotografeert? Persoonlijk zie ik er niet zo'n uitdaging in om de Taj Mahal of de Eiffeltoren te fotograferen. Voordat je het weet ren je van de ene toeristenval naar de andere.

Een bekende zijn de piramides. Schitterend om te zien en om te fotograferen, maar als je er bent wordt je knettergek van de verkopers en moet je je spullen nog goed in de gaten houden ook. 

Daarom, geheel belangeloos hier een rijtje bestemmingen waar ik als fotograaf heel enthousiast van werd! In volgorde van mijn enthousiasme ;-)

  1. Namibie
  2. Zuid-Marokko
  3. Bali-Lombok
  4. Noorwegen
  5. Zuid Frankrijk
  6. Toscanië
  7. Nieuw Zeeland

Heb je aanvullingen (met goede onderbouwing), dan hoor ik ze graag!

Productfotograaf Peter Belanger


Productfotograaf Peter Belanger

e kent de naam misschien niet, maar de foto's beslist wel; Peter Belanger is de vaste fotograaf voor Apple producten. Daarnaast werkt hij ook voor bedrijven als Ebay, Nike en Pixar, kortom een van de meest gevraagde productfotografen.

Om een nieuwe Iphone te fotograferen neemt hij gerust enkele uren voor het perfect belichten en daarna in Photoshop verder uitwerken van een foto.

 

 

Met als resultaat juist een ogenschijnlijk heel simpel beeld;

Extreem lange belichtingen maken midden op de dag (video)


Ik had in mijn artikel over fotoapparatuur op reis al aangegeven dat het nuttig is om een 'neutral density' filter mee te nemen oftewel een grijsfilter. Daarmee kun je de belichtingstijden verlengen als je behoefte hebt aan lange sluitertijden, vooral populair om mooie foto's te maken van water.

waterval, lange sluitertijd

Maar voor deze  zwart-wit foto hieronder heb je minutenlange sluitertijd nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Gregory Crewdson: fotografie als concept


In een eerder bericht  schreef ik over fotografie die zich verzet tegen de schilderij traditie in de fotografie, waarbij we steeds de neiging hebben om ons te laten leiden door esthetiek ipv inhoud.

Aan de andere kant van het spectrum staan fotografen als Gregory Crewdson, die een foto volledig zien als een esthetisch momentum. 

Je zou het niet zeggen, maar deze foto is volledig opgebouwd in de studio, alles wat je ziet is gemaakt naar de visie van de fotograaf. Het fotograferen van de baby heeft uren geduurd omdat die maar niet rustig ging slapen.

Waterdruppels, de pro versie


Door Adriaan Raesen

 

In onze vervolgcursussen is het fotograferen van waterdruppels altijd een geliefd onderwerp. Met veel geduld en een goede timing lukt het uiteindelijk iedereen prachtige foto’s te schieten.
Maar er zijn fotografen die het fotograferen van waterdruppels tot een ware kunst hebben verheven. Eén van die fotografen is Markus Reugels.
Om zijn kunstwerken te creëren maakt hij ondermeer gebruik van een computergestuurde druppelaar en aangepaste flitsers. Dat gaat voor de meesten van ons wel erg ver, maar zijn resultaten zijn schitterend. In deze video legt hij uit hoe te werk te gaat.

 

Bekijk het werk hier: Markus Reugels

Sneeuwfoto’s maken; sneeuwfotografie


Het is weer winters koud. Daarom nu wat tips voor sneeuwfotografie!

image
Belichtingscompensatie: +0.7, Belichtingsduur: 1 / 160, diafragma: 6.3, witbalans bewolkt, 17mm lens, 400 ISO, geen flits, geen statief

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)