Inloggen | Registreren

Welke camera: april 2016


Welke camera: april 2016

De vraag die mij het meest gesteld wordt is natuurlijk welke camera je moet kopen. Veel leerlingen ontdekken gedurende de cursus pas echt wat ze nodig hebben. Daarom adviseer ik mijn leerlingen ook om de camera pas aan te schaffen na het volgen van de eerste les en tot die tijd het oude bakkie te gebruiken.

 

Desondanks hier een aantal adviezen. Onderin staan de camera’s met naam en toenaam.

Geen zin om de rest te lezen?

Kwaliteit en snelheid, ook voor bewegende onderwerpen: neem een spiegelreflex camera.

  • Budget: Nikon D3300 + 18-105 kitlens > 499 Euro
  • Beter: Nikon D5300 + Sigma 18 260 mm > 800 Euro

Compact handig, met video, macrofunctie en maar liefst 30x zoom, iets minder goed met snelle onderwerpen en in het donker

  • Panasonic Lumix DMC-TZ70. 

Welke lens voor je fototoestel?


Bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera komt natuurlijk de overweging welke lenzen je daarvoor nodig hebt. De lens is wat mij betreft zelfs zo belangrijk dat ik aanraad om de aanschaf van de camera daar vooral van af te laten hangen! Qua merk neig ik daarom sterk naar Nikon en Canon. Deze hebben een zeer uitgebreide range, waarbij je ook nog kunt kijken naar Sigma en Tamron alternatieven.

Welke flitser?


Een losse staafflitser is superhandig. Een van de belangrijkste redenen om er een aan te schaffen is het probleem dat de ingebouwde flitser bij een spiegelreflexcamera te dicht bij de lens staat. Het gevolg is dat de lens een schaduw werpt op het flitslicht zoals hieronder:De zwarte cirkel onderin is dus niet iemands hoofd, maar de rand van de lens! Eigenlijk schandalig dat dit soort combinaties verkocht worden...
 

Nikon of Canon kopen?


Nog steeds is de vraag die mij het meest gesteld wordt welke camera je moet kopen (maar ook welke lenzen erbij horen). Nu gaat, om praktische redenen, de voorkeur bij mij uit naar Nikon of Canon camera's, niet eens zozeer vanwege de camera's zelf, maar vooral omdat de keuze aan gebruikte en nieuwe lenzen voor deze merken het meest uitgebreid is. En uiteindelijk is glas het belangrijkst en een goede lens de beste investering die je kunt maken.

Heb je eenmaal een merk gekozen, blijf daar dan ook bij, vooral omdat je dan langzaam je lensrepertoir uit kunt breiden.

Welk merk is het beste, Canon of Nikon?

En om dan meteen met de deur in huis te vallen: dat hangt ervan af. Canon en Nikon zijn voortdurend in een strijd gewikkeld om de beste camera voor de beste prijs te kunnen leveren. Op dit moment heeft Nikon de meeste nieuwe camera's uit en heeft het daarom bij een paar types de voorspong. Maar binnenkort komt Canon weer met een inhaalslag en dan moet je als Nikon gebruiker knarsetandend toezien dat de beste camera's bij Canon worden geproduceerd.

Jared Polin is een bekende rescensent (ook vanwege zijn kapsel natuurlijk) die hier alle betere camera's van Nikon en Canon tegenover elkaar zet. En dan hangt de keuze af van je portemonnee en het moment van aanschaf. Bij beide merken zit je in ieder geval goed!

Opvallend vind ik wel de uitspraak dat je voor Full frame moet kiezen. Daar ben ik het niet persé mee eens, vooral omdat full frame lenzen een stuk zwaarder en vooral duurder zijn. Je sjouwt je een ongeluk, maar in ieder geval is je portemonnee een stuk lichter ;-)

Extreem lange belichtingen maken midden op de dag (video)


Ik had in mijn artikel over fotoapparatuur op reis al aangegeven dat het nuttig is om een 'neutral density' filter mee te nemen oftewel een grijsfilter. Daarmee kun je de belichtingstijden verlengen als je behoefte hebt aan lange sluitertijden, vooral populair om mooie foto's te maken van water.

waterval, lange sluitertijd

Maar voor deze  zwart-wit foto hieronder heb je minutenlange sluitertijd nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Nikon D7100 24 MP semi-pro camera met crop sensor


Redelijk onverwacht (voor mij dan) is Nikon met een opvolger van de Nikon D7000 gekomen, die naast een enorme resolutie ook een paar interessante noviteiten bevat.
 
 

Mobiele telefoons test voor camera gebruik


In onderstaande video worden de headliners uit de smartphone industrie vergeleken op basis van hun camera mogelijkheden.
De volgend telefoons komen aan bod:
- Samsung Galaxy SIII
- Iphone 5
- Nokia Lumia 920


Zelf maak ik regelmatig foto's met mijn mobiel, niet om er serieus mee voor de dag te komen, maar voor een kiekje vind ik het prima. Grootste nadeel is de onmogelijkheid om echt in te zoomen (sommige doen dat dan digitaal, oftewel knippen er gewoon een kleiner stuk uit)

Een ander onderschat aspect is de geluidskwaliteit. Met name bij concerten, waar toch bijna iedereen opnames maakt tegenwoordig, zijn telefoons heel snel overstuurd. De Iphone heeft daar toch duidelijk minder last van dan de rest.

Sensorscherpte Nikon D800E vs Nikon D700 en diffractie


Nu ik eindelijk de Nikon D800E in huis heb was ik nieuwsgierig naar het effect van diffractie op de kwaliteit. Wanneer je een steeds kleiner diafragma gebruikt, neemt de scherptediepte toe, echter tegelijkertijd gaat de scherpte van de hele foto ook weer achteruit. Om de 36 Megapixels optimaal te kunnen benutten heb ik getest vanaf welk diafragma je geen winst meer haalt uit al die extra pixels ten opzichte van de D700

Nieuwe super-all round lens: DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6


Wil je één lens voor alles, dan is deze Nikon 18-300 de perfecte oplossing! De prijs is er wel naar, naar verwachting rond de 800 Euro. Maar dan ben je wel ineens klaar. Tamron had er ook een (ook geschikt voor Canon), maar die was traag met scherpstellen en verloor volledig ingezoomd wel erg veel licht. Ik verwacht dat deze lens hetzelfde preseert als de 18-200, en dat betekent dat de autofocus snel genoeg is, ook in donkere situaties. Levering waarschijnlijk vanaf juli 2012.

Zie het persbericht hier

Nikon D700 vs Nikon D800 en sensorprestaties


Een simpele vergeijking, gebaseerd op testfoto's van zowel de Nikon D700 als de Nikon D800. Foto van de Nikon D700 is vergroot en verscherpt om zo dicht mogelijk bij de D800 te komen en dit is het minimale verschil, gezien op 100%:

nikon d700 vs nikon d800

Onderin zie je dus de uitsnede van de foto. Let vooral op het verschil bij de bomen. Indrukwekkend, niet?

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)