A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Comment::form() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 3004

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Comment::form() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 3004

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/noregt.com/public_html/ee/systeem/codeigniter/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/Common.php

Line Number: 412

Welke camera: april 2016

Inloggen | Registreren

Welke camera: april 2016

Deel op facebook
Welke camera: april 2016

De vraag die mij het meest gesteld wordt is natuurlijk welke camera je moet kopen. Veel leerlingen ontdekken gedurende de cursus pas echt wat ze nodig hebben. Daarom adviseer ik mijn leerlingen ook om de camera pas aan te schaffen na het volgen van de eerste les en tot die tijd het oude bakkie te gebruiken.

 

Desondanks hier een aantal adviezen. Onderin staan de camera’s met naam en toenaam.

Geen zin om de rest te lezen?

Kwaliteit en snelheid, ook voor bewegende onderwerpen: neem een spiegelreflex camera.

 • Budget: Nikon D3300 + 18-105 kitlens > 499 Euro
 • Beter: Nikon D5300 + Sigma 18 260 mm > 800 Euro

Compact handig, met video, macrofunctie en maar liefst 30x zoom, iets minder goed met snelle onderwerpen en in het donker

 • Panasonic Lumix DMC-TZ70. 


Welk type?

Dit jaar blijven de spiegelreflexcamera's het meest populair. Compactcamera's zijn nu toch vooral voor het gedachteloos kiekjes maken, maar daar heb je tegenwoordig je telefoon ook voor.
Steeds populairder worden de 'mirrorless' systeemcamera's zoals de Sony A5 100.Dit zijn compacte camera's met grotere sensors en verwisselbare lenzen, waardoor je toch de kwaliteit haalt van een spiegelreflex.

Compact vs spiegelreflex

Er is iets te zeggen voor spiegelreflex; de kwaliteit ervan is, vooral bij ongunstige situaties, duidelijk beter. In de praktijk zie ik echter dat het gros met deze camera’s foto’s maakt die je net zo goed met een kleine camera kunt maken. Op zonnige dagen op vakantie is er namelijk geen enkel verschil! Maar goed, als je een cursus volgt, dan wil je natuurlijk het uiterste uit je camera halen en dan is een spiegelreflex camera een logische keuze.

Veel kleine camera’s leveren echter ook indrukwekkende resultaten en kunnen zelfs dingen die de grote camera’s niet kunnen.

Voordelen compactcamera’s:

 • Je kunt met compactcamera’s bijna altijd makkelijk macrofoto’s maken, bij een spiegelreflex moet je daarvoor een extra lens van minimaal een paar honderd euro aanschaffen.
 • Ook kun je met een compactcamera’s redelijk goede video-opnames maken, hoewel de spiegelreflex tegenwoordig ook indrukwekkende resultaten boekt.
 • Opvallend veel mensen fotograferen liever vanaf het schermpje op de achterzijde. Dat krijg je met de grotere camera’s maar moeizaam voor elkaar. En dan is je accu trouwens ook snel leeg.
 • Lekker makkelijk vooral

Nadelen compactcamera’s:

 • Afdrukvertraging door het Autofocus systeem dat gebaseerd is op contrastverschillen (hoe groter het contrast, hoe scherper). In het donker weigert een dergelijk systeem soms volledig.
 • Bewegende dingen zoals kinderen zijn bijna niet te volgen voor de autofocus.
 • Veel bediening zit in menu’s verborgen, dit kan storend zijn als je een bepaalde functie vaker wilt gebruiken.
 • De resolutie is veel minder van belang dus eigenlijk niet echt een nadeel, wel krijg je veel sneller ruis, vooral in het donker.
 • Je kunt met het diafragma eigenlijk amper variëren. De meeste beginnen al bij 5.6. Voer je het getal op dan krijg je heel snel last van diffractie; onscherpte die ontstaat wanneer het diafragma zeer klein is. De meeste camera’s gaan daardoor maar één stap verder naar f8. Spelen met scherptediepte is dus uitsluitend mogelijk via inzoomen.
 • Echte groothoek is alleen mogelijk bij enkele camera’s. Dit is echter niet te vergelijken met de 12 mm groothoek die ik voor mijn Nikon heb.
 • Accu gaat minder lang mee, omdat je voortdurend fotografeert via het scherm, dat vreet energie.

De spiegelreflex kan veel, maar je betaalt er een tol voor. Ik heb zelf tien kilo apparatuur om mijn nek hangen als ik werk. Nou ben ik een grote vent dus ik jank niet, maar af en toe voel ik me daardoor toch heel zielig. Maar het maakt wel indruk bij de klant, sterker nog het wordt van je verwacht, zelfs met de lulligste pasfoto.

Voordelen spiegelreflex:

 • Snelle reactie en autofocus die om kan gaan met bewegende onderwerpen
 • Lenzen zijn te hergebruiken op het moment dat je camera verouderd is
 • Veel bedieningsknoppen aan de buitenkant, dat werkt een stuk sneller
 • Makkelijk te koppelen aan andere flitsers
 • Echte groothoek mogelijk
 • De allernieuwste modellen hebben indrukwekkende videomogelijkheden, waarvoor je anders een zeer dure videocamera aan zou moeten schaffen.

Nadelen zijn er ook, je krijgt weinig extra’s, want de camera’s zijn bedoeld voor (semi-) profs:

 • Je moet door de lens kijken om foto’s te nemen. Er is tegenwoordig wel Live View, maar dat werkt vrij houterig en is met een grote lens erop helemaal niet handig.
 • Voor macro moet je een apart macro-ring of lens kopen
 • Lenzen zijn duur (minimaal 500 euro) indien je dezelfde range wilt als de betere compactcamera’s

En welke camera moet je dan nemen? Van klein naar groot:

Broekzakmodellen:
Sinds kort zijn er broekzakmodellen met een behoorlijke zoomfunctie. Dat is toch ideaal als je een camera mee wilt nemen naar een etentje. Mijn keuze zou dan zijn de Panasonic Lumix TZ70. De TZ70 heeft maar liefst 30 maal zoom: 24-720 mm en dat is echt behoorlijk indrukwekkend voor zo'n kleine camera!

Daarnaast kan de TZ470 video opnemen in Full HD kwaliteit. Je kunt hem met de hand instellen en de camera heeft een ingebouwde GPS-ontvanger om de locaties van de opnamen vast te leggen. Een database geeft zelfs de stad en de naam van het land, samen met de nabijgelegen monumenten!

Ook heel handig zijn de WiFi en NFC functie, hiermee kun je je foto's direct op je smartphone zetten, handig als je je foto direct op facebook wilt plaatsen.

Verder heeft deze camera een heel leuke panorama functie, waarmee je ineens op spectaculaire wijze een landschap vast kunt leggen. de kwaliteit ervan is echter wel niet echt geweldig voor grote afdrukken

Ziet er leuk uit...

Maar details verraden probleempjes:

 

 

 

Kijk hier naar een video tour van de TZ70 (in Amerika is dit dus de ZS50)

Ik heb de TZ30 (een oudere) meegenomen naar diverse fietsvakanties, op de fiets ga ik toch echt geen spiegelreflexcamera meenemen met alles wat erbij hoort. Over het algemeen heeft de camera prima gepresteerd, met een paar kanttekeningen:

 • Op deze Lumix kun je de sterkte van de flitser niet bijstellen, het is dus alles of niks.
 • Alle compactcamera’s hebben als nadeel dat de batterij na een dag al leeg is, je moet dus in staat zijn om regelmatig de accu te kunnen bijladen in het hotel of minimaal één reserve accu meenemen.
 • De camera bleek niet goed bestand te zijn tegen het zeer vochtige klimaat, na drie weken had ik regelmatig problemen doordat knoppen niet meer reageerden. Maar toen hebben we ook voortdurend door de regen gefietst. Mijn nikon D700 kan wat dat betreft heel wat meer hebben. Maar dan moet je wel ook weer heel goede lenzen erbij hebben die ook vochtwerend zijn gebouwd.
 • Voor de puristen wel heel snel digitale ruis, een duidelijk verschil met een spiegelreflexcamera.

 

Systeemcamera's: compactmodellen met verwisselbare lenzen

 

Een nieuwe trend zijn dus dit soort systeemcamera's

Voordelen:

 • Lichtgevoelige sensor en lichtsterke lenzen t.o.v. compactcamera's.
 • Makkelijker werken met een zachte achtergrond in de foto (geringe scherptediepte), wederom t.o.v. compactcamera's.
 • Indrukwekkende videomogelijkheden met soepele autofocus. Daar kan geen Nikon of Canon DSLR tegen op.
 • Scherpstellen kun je door het object aan te wijzen in het touchscreen. Handig!

Nadelen:

 • De prijs! Extra lenzen zijn behoorlijk kostbaar, je zit al heel snel aan de 1000 Euro all in. daar koop je twee instap DSLR's voor! 
 • Ik vind dit toch eigenlijk ook weer niet echt een compactcamera. Met de lens erop heb je toch weer een tasje nodig, waar je ook weer extra lenzen in bewaart.
 • Er is geen do-it-all lens voor.
 • Macro fotografie gaat alleen met een extra Macro lens
 • Omdat het compact moet, zit heel veel van de bediening in het menu verborgen. Ik krijg er tijdens de lessen grijze haren van door het eindeloze gezoek naar simpele functies.
 • Je kunt alleen fotograferen via de monitor. Probeer op die manier maar eens een actiefoto te maken.

Conclusie:
Ik hoef er geen. Klinkt leuk, maar vooralsnog biedt de DSLR meer waar voor zijn geld.

Spiegelreflex: Full frame sensor of de kleinere crop sensor?
De amateur en semi-pro modellen gebruiken een kleinere sensor (bij Nikon DX genoemd, bij Canon EF) dan de Full Frame camera’s. Er zijn ook speciaal lenzen voor ontwikkeld. Deze zijn vooral lichter en kleiner. Het betekent ook dat je bij een overstap naar een Full Frame camera nieuwe lenzen moet aanschaffen. Maar de kleinere sensor heeft inmiddels bewezen zeer volwaardige foto’s te kunnen leveren. Full frame camera’s zijn meer en meer voor de profs die bereid zijn om grote lenzen en camera’s mee te sjouwen teneinde de best mogelijke resultaten te behalen in moeilijke omstandigheden (sport, concerten, avond etc). Een laatste belangrijk punt is de crop factor. Met een kleinere sensor wordt slechts een deel van het totale beeldoppervlak van de lens gebruikt. Dat kan een voordeel zijn bij telelenzen, heb je bv. 300 mm ipv 200 mm ter beschikking. Wil je graag ver kunnen inzoomen dan heeft een kleinere sensor dus de voorkeur.

Kies het merk op de lenzen!
Uiteindelijk gaan lenzen steeds mee naar nieuwe camera’s. Nikon en Canon zijn de beste lenzen fabrikanten, dus neig ik sterk naar die twee merken. Je kunt natuurlijk ook Sigma nemen. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van, heb niet zo’n goede ervaringen met de duurzaamheid en de scherpte.

Een camera is na drie jaar verouderd, maar ik gebruik nog lenzen van twintig jaar oud! Kijk daarom ook eens goed naar het artikel 'welke lenzen'

Spiegelreflex instapmodellen (ong 450-600 euro exclusief lenzen)
Wat je ook kiest, je zult altijd momenten hebben dat je knarsentandend moet toezien hoe de concurrentie net weer een stap voorligt en jij niet kunt overstappen omdat je al een maandsalaris aan lenzen hebt.

Mijn keuze zou nu de volgende zijn: Nikon D3200


Verkoopprijs zonder lens vanaf 350 euro via internet. De 3200 biedt veel dynamische ruimte voor een goede RAW opname. De resolutie is 24Mb, een autofocus systeem met 11 punten en een handige GUIDE mode die je helpt bij de instellingen. Erg nuttig als je nog niet zo bekend bent met spiegelreflex camera's. Er is ook een goede MOVIE mode die automatisch scherp stelt tijdens de opname (met de nodige herrie en heen en weer schuiven van de lens...).

Ik zou er wel de 18-300 lens bij nemen, dat is echt een superhandige lens, die ik in mijn vrije tijd altijd meeneem (in plaats van de 5 zware joekels die ik steeds moet wisselen bij de D800). Als set moet je dan rekenen op ruim duizend euro, maar dan ben je wel ineens klaar. Met andere instapsetjes kom je uiteindelijk toch steeds weer tekort.

Je zou ook kunnen kiezen voor de Canon EOS 1100D.  De Canon is verkrijgbaar vanaf 399 euro. het model is een beetje te vergelijken met de Nikon D3100, die nu ook goedkoop is. Er is één echt nadeel aan deze Canon modellen. Je kunt er de flitser niet handmatig mee afstellen, en als je dat gewend bent bij Nikon, is dat echt een gemis. 

 

 

Semi-pro modellen (ong 1000 euro)

Canon 60D (als beste getest bij de consumentenbond - febr 2012):

Eigenlijk in veel opzichten hetzelfde als de Canon 550D (zelfde sensor), maar natuurlijk een stuk degelijker gebouwd, sneller (6fps ipv 3.7 bij de 550D) en betere autofocus. De 60d heeft daarnaast een draaibaar scherm. Handig wanneer je iets heel laag of juist heel hoog moet fotograferen. Audio kan in de video-mode handmatig worden bijgesteld. Er is geen autofocus tijdens de video opname, dit heeft de D7000 wel, maar het resultaat van die functie is heel wisselend.

Ook Canon heeft tegenwoordig de 18-200 mm lens beschikbaar. Erg handig! (450-500 euro)

 

Nikon D7100

 

Ik heb deze camera als tweede camera naast mijn D700. Hij voldoet, en het is zeker een heel fijne camera, die veel pro functies bevat in een wat lichtere uitvoering dan de D700. Hoofdzaak is wat mij betreft dat er veel bediening aan de buitenkant zit. dat werkt stukken sneller. 24MP sensor die tot 25.600 ISO afgesteld kan worden. Veel te veel voor zo'n camera, maar goed. Maar liefst 51 AF punten, hoewel het maar de vraag is of ook dat nut heeft. Ik gebruik in de praktijk heel vaak gewoon het middelste AF punt en stel dan de compositie bij, vooral omdat de autofocus dan sneller lijkt te reageren. De movie mode werkt heel makkelijk, maar dat geldt ook voor de veel goedkopere D3200. 

Je zou ook voor de Nikon 5200 kunnen kiezen, die heeft een kantelbaar scherm, dezelfde sensor en is goedkoper. Maar wel iets minder uitgebreid en degelijk aan de buitenkant.

 


Full frame modellen (neem een aanhanger en 2000 Euro mee + 3000 voor fatsoenlijke lenzen :) )

 

 

Canon EOS 5D Mark III of de Nikon D800/D800E. Zwaar dus, niet zozeer vanwege de camera (er zijn nog zwaardere modellen), maar vooral vanwege de lenzen. Zonder toplenzen heeft het weinig zin om deze camera’s aan te schaffen, want je wilt dan wel topkwaliteit ‘all the way’.
Op dit moment heeft de Nikon D800 met afstand de meest spectaculaire specificaties. Een sensor met maar liefst 36 miljoen pixels. dan moet ook werkelijk alles meezitten, wil je dat er uit halen! En dit is alleen merkbaar bij muurposters en bij de allerbeste lenzen in het optimale diafragma (8-11). Daarnaast een bruikbare HD videomode met extern aansluitbare microfoon. Verder heeft de Nikon D800 een ingebouwde flitser.
De Canon EOS 5D Mark III camera heeft geen ingebouwde flitser, maar wel een radiografische afstandsbediening voor de flitser. De bediening is wat eenvoudiger, bij Nikon verzuip je nogal eens in de keuzes. na jaren met de Nikon D700 snap ik nog steeds niet goed hoe waar alle opties zitten.

Bij deze camera’s horen dus ook Full frame lenzen. Mijn mening is dat je bij deze camera’s ook fatsoenlijk lenzen moet aanschaffen. Anders heeft het weinig zin om dergelijke power in huis te halen. Maar je betaald er ook een enorme prijs voor en op vakantie neem ik dit niet mee, echt veel te zwaar. Komende reis ga ik op pad met mijn Nikon D7000 en de 18-200 (oké,oké, ook nog de 12-24 en de 50mm 1.8)!

Nikkor AF-S VR 70-200/2.8 G IF-ED Type II (ong. 2000 euro)
image

Nikkor AF-S 16-35/4.0 G ED VR (ong. 1000 euro)
image

Canon EF 70-200/2.8 L USM IS Type II (ong. 2000 euro)
image

 

Staat jouw favoriete camera er niet bij?

Zoals ik al eerder zei, kies ik vanwege de lenzen voor Nikon of Canon. Uiteindelijk zijn lenzen het belangrijkst. Wil je toch een Olympus, Sony of nog iets anders, kijk dan een bij http://www.cameralabs.com daar .staan uitgebreide tests en vergelijkingen van alle type camera's. Maar kijk dus niet alleen naar de camera. Je kiest uiteindelijk voor een fotografisch ecosysteem. Mijn mening is dat Nikon en Canon daarin het meest compleet zijn.berichten


Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)