Inloggen | Registreren

Foto apparatuur voor op vakantie

Deel op facebook

Hieronder een volstrekt persoonlijke kijk op wat ik essentieel vind om mee te nemen op vakantie. Mijn laatste reis was een wandelreis door de Alpen en dit nam ik mee:

foto apparatuur op reis


Om een beetje de omstandigheden te schetsen: we hadden een vakantie waarbij we met de auto naar de wandellocatie konden rijden. De nacht hebben we doorgebracht in hotels of op de camping. Voor mij telde een aanvaardbaar gewicht, goede fotokwaliteit met veel mogelijkheden maar ook de mogelijkheid om nog wat eten en drinken mee te kunnen nemen en een paraplu of regenjas.

De camera

foto apparatuur op reis

 

Ik neem heel bewust GEEN full-frame camera mee, omdat je dan ook full frame lenzen mee moet nemen. Veel te zwaar! De Nikon D7000 is dus een camera die aanvaardbaar is qua gewicht, lichtgevoelig en goede video mogelijkheden heeft. Ten opzichte van compactcamera's spreekt voor DSLR camera's de levensduur van de batterij. Met één acculading kan deze camera makkelijk een paar dagen vooruit, bij mij zelfs een hele week! Een compactcamera haalt soms het einde van de dag niet, omdat je voortdurend via het scherm werkt.

Canon / Sony / Olympus camera's: Dat kan natuurlijk ook. Voor Canon heb je bijvoorbeeld voldoende aan de EOS 550D of 600D en vergelijkbare lenzen. Het merk doet er in dit soort situaties weinig toe.

Lenzen

Als je niet superkritisch bent, dan kun je makkelijk de hele vakantie vooruit met deze heerlijke lens: de Nikkor 18-200. Een redelijke groothoek, een behoorlijke zoom, snelle autofocus en vibratiereductie. Belangrijkste nadeel is de wat minder lichtsterke wanneer de lens volledig is ingezoomd. dat kan bij donkerder omstandigheden beperkend werken, hoewel de nieuwste camera's dat redelijk kunnen compenseren met een hoge ISO waarde.

 

Groothoek:  12-24 mm lens

Fantastisch voor landschappen! Deze lens heeft een beeldhoek van ongeveer 99 graden. Hij is ook redelijk lichtsterk en dus ook bij schemering te gebruiken.

foto apparatuur op reis

 

Het mooie van deze lens is dat je heel snel spectaculaire landschappen kunt fotograferen:

zwitserland

Het kan nóg spectaculairder met een panoramalens, deze heeft een beeldhoek van maar liefst 180 graden, maar dan moet je ook heel wat vervorming voor lief nemen:

panorama lens

 

Macrolens Nikkor 105 mm  met 2.8 diafragma

 

 

De 18-200 lens komt dichtbij, maar als je graag naar kleine dingen kijkt is deze lens natuurlijk onmisbaar. Daarnaast is deze lens ook goed te gebruiken wanneer de 18-200 lens te weinig licht vangt of je een zachte achtergrond wilt voor bijvoorbeeld een portret. Fantastische lens en wat mij betreft onmisbaar. 

50 mm 1.8 Nikkor lens

 

foto apparatuur op reis

Dé uitkomst als je ook 's avonds foto's wilt maken zonder flits. Ik moet eerlijk zegen dat ik hem altijd meeneem maar toch vaak de eerdergenoemde macro lens voldoende vind. Heb je die niet, dan is deze lens een heel goedkope aanvulling op de 18-200, voor lichtarme situaties en fraaie portretten.

Filters

Ik heb eens iemand bij fotozaak Teurlings horen zeggen dat je voor digitale camera's geen filters meer nodig hebt. Dat is voor 90% waar, maar voor 10% heel erg niet waar!

Van links naar rechts: een grijsfilter, een polarisatiefilter, en een grijsverloops filter

foto apparatuur op reis

Grijsfilter (8 stops donkerder):

Ideaal als je overdag foto's wilt maken van watervallen en lange sluitertijden nodig hebt. Er is teveel licht om dat met de gewone lenzen te bereiken.

Dit soort kitscherige-chinees-restaurant-om-de-hoek foto's kun je dus overdag alleen maken met een sterk grijsfilter.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over het overdag fotograferen met lange sluitertijden en een grijsfilter

Polarisatiefilter:

Erg nuttig voor vooral natuurfotografie en landschappen

Grijs verloopsfilter: 

Hiermee kun je de lucht donkerder maken als deze grijs is, zo voorkom je dat de lucht een witte vlek is. Erg handig! Met een heel goede camera kun je de lucht later ook nog optrekken in camera RAW, maar die foto hierboven van dat bergmeer heb ik bijvoorneeld met dit filter gemaakt.

Rugzakken

Zeer populair is de Slingshot van Lowepro:

foto apparatuur op reis

Deze heeft als groot voordeel dat je de tas naar voren kunt zwaaien als je je camera wilt pakken. Er zit onderin ook een regenhoes. Als je alleen af en toe je camera pakt is dit heel handig. Als je voortdurend foto's maakt vind ik het toch net teveel gedoe. Vooral het wisselen van lenzen is een crime, omdat je op moet passen dat de lenzen niet uit je tas vallen als je de klep openritst. Eigenlijk is de enige manier om de rugzak dan helemaal van je rug af te halen. Weg voordeel. In nieuwere versies is daar wel iets beter over nagedacht, want daar zitten de vakken zo dat de lenzen er minder snel uit vallen.

 

Zelf geef ik toch de voorkeur aan een goede wandelrugzak

foto apparatuur op reis

 

In de zijvakken heb ik de lenzen zitten die ik zo kan pakken zonder rugzak te hoeven af te doen. Dat werkt toch een stuk sneller dan de Slingshot. Maar ik moet wel toegeven dat ik soms een lens bijna uit mijn handen liet vallen omdat je dus blind je lens in zo'n zijvak op je rug stopt. Filters heb ik in de zijvakken van mijn broek en de camera gewoon voor me. Ik sla de nekband van de camera altijd over een schouder, zodat ie niet slingert tijdens het lopen en ik mijn handen vrij heb. Maar er zijn ook speciale banden die je bijvoorbeeld aan je heup kunt vastmaken.

Verder is de ergonomie van deze tas duidelijk beter, plakt niet aan je rug verdeelt het gewicht goed. De lowepro tas zat gewoon niet zo lekker tijdens het lopen.

Tenslotte kan ik in deze tas ook nog makkelijk een fles drinken, eten en een regenjas kwijt. Belangrijkste nadeel is dat je geen speciale vakken hebt om de lenzen apart in te bewaren. Ik heb dat opgelost door de lenzen in toilettasjes te stoppen, primitief maar werkt wel.

Statief

Neem ik nooit mee, wat een gesjouw. Je hebt hele kleintjes, maar dan kun je je camera net zo goed even stabiliseren tegen een paal of op een hek. Helpt ook heel goed. 

 

 

 berichten


Je naam:

Je mail-adres (verplicht):

Uw bericht

Spam preventie: Schrijf hieronder aub het woord fotografielessen Voer aub het woord in dat u hierboven ziet:

hou mij op de hoogte van andere commentaren op dit bericht.

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)