Inloggen | Registreren

Extreem lange belichtingen maken midden op de dag (video)


Ik had in mijn artikel over fotoapparatuur op reis al aangegeven dat het nuttig is om een 'neutral density' filter mee te nemen oftewel een grijsfilter. Daarmee kun je de belichtingstijden verlengen als je behoefte hebt aan lange sluitertijden, vooral populair om mooie foto's te maken van water.

waterval, lange sluitertijd

Maar voor deze  zwart-wit foto hieronder heb je minutenlange sluitertijd nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Nikon D7100 24 MP semi-pro camera met crop sensor


Redelijk onverwacht (voor mij dan) is Nikon met een opvolger van de Nikon D7000 gekomen, die naast een enorme resolutie ook een paar interessante noviteiten bevat.
 
 

Mobiele telefoons test voor camera gebruik


In onderstaande video worden de headliners uit de smartphone industrie vergeleken op basis van hun camera mogelijkheden.
De volgend telefoons komen aan bod:
- Samsung Galaxy SIII
- Iphone 5
- Nokia Lumia 920


Zelf maak ik regelmatig foto's met mijn mobiel, niet om er serieus mee voor de dag te komen, maar voor een kiekje vind ik het prima. Grootste nadeel is de onmogelijkheid om echt in te zoomen (sommige doen dat dan digitaal, oftewel knippen er gewoon een kleiner stuk uit)

Een ander onderschat aspect is de geluidskwaliteit. Met name bij concerten, waar toch bijna iedereen opnames maakt tegenwoordig, zijn telefoons heel snel overstuurd. De Iphone heeft daar toch duidelijk minder last van dan de rest.

Gregory Crewdson: fotografie als concept


In een eerder bericht  schreef ik over fotografie die zich verzet tegen de schilderij traditie in de fotografie, waarbij we steeds de neiging hebben om ons te laten leiden door esthetiek ipv inhoud.

Aan de andere kant van het spectrum staan fotografen als Gregory Crewdson, die een foto volledig zien als een esthetisch momentum. 

Je zou het niet zeggen, maar deze foto is volledig opgebouwd in de studio, alles wat je ziet is gemaakt naar de visie van de fotograaf. Het fotograferen van de baby heeft uren geduurd omdat die maar niet rustig ging slapen.

Waterdruppels, de pro versie


Door Adriaan Raesen

 

In onze vervolgcursussen is het fotograferen van waterdruppels altijd een geliefd onderwerp. Met veel geduld en een goede timing lukt het uiteindelijk iedereen prachtige foto’s te schieten.
Maar er zijn fotografen die het fotograferen van waterdruppels tot een ware kunst hebben verheven. Eén van die fotografen is Markus Reugels.
Om zijn kunstwerken te creëren maakt hij ondermeer gebruik van een computergestuurde druppelaar en aangepaste flitsers. Dat gaat voor de meesten van ons wel erg ver, maar zijn resultaten zijn schitterend. In deze video legt hij uit hoe te werk te gaat.

 

Bekijk het werk hier: Markus Reugels

Sneeuwfoto’s maken; sneeuwfotografie


Het is weer winters koud. Daarom nu wat tips voor sneeuwfotografie!

image
Belichtingscompensatie: +0.7, Belichtingsduur: 1 / 160, diafragma: 6.3, witbalans bewolkt, 17mm lens, 400 ISO, geen flits, geen statief

Skin retouching, met behoud van huidtextuur


In de cursus photoshop en fotografie besteden we ook aandacht aan eenvoudige retoucheertechnieken. Het is best lastig om te voorkomen dat dat er onnatuurlijk uit gaat zien.

In deze video legt Sara Kiesling uit hoe je met photoshop op een natuurlijke manier een foto kunt retoucheren. Het slimme is dat ze de textuur en kleur uit elkaar haalt, waardoor je lijntjes kunt wegklonen zonder dat de kleuren veranderen. Andersom kun je rode vlekjes wegpoetsen zonder dat de huidtextuur verdwijnt. Zo kun je heel gecontroleerd de huid egaler maken maar voorkomen dat het er kunstmatig uit gaat zien. 

 

Nachtfotografie in de Franse Alpen


Een mooi project, met een uitgebreide video waarin de gebruikte technieken en materiaal worden uitgelegd. 

Over lange sluitertijden gesproken!

Review Photoshop Elements 11


Door Adriaan Raesen

Traditiegetrouw heeft Adobe ook dit jaar weer een nieuwe versie van Photoshop Elements (PSE11) uitgebracht. Vorig jaar was de PSE10 versie niet heel erg vernieuwend ten opzicht van de voorgaande PSE9, maar dit jaar heeft Adobe flink de schop in de interface van PSE11 gezet.

Hans Aarsman: Waarom vinden we een foto mooi?


In het boek De fotodetective onderzoekt Hans Aarsman aan de hand van foto's het verschil tussen kijken en zien, met als leidraad zijn eigen ontwikkeling van fotograaf tot beschouwer.

Hans Aarsman heeft zich als fotograaf ontwikkeld tot tegenstander van een 'mooie foto'. We willen van een foto een schilderij maken, waardoor we datgene wat echt belangrijk is over het hoofd zien. Op vakantie kijken we naar lijnenspel en compositie, maar achteraf zijn de foto's van onze meereizende familie voor de tent de foto's die hun waarde blijven behouden.

Bekijk de uitzending van de VPRO bij 'boeken':

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1292620

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)