Inloggen | Registreren

Geen nieuwe cursussen


Ik ben vooralsnog gestopt met het geven van cursussen. Wel overweeg ik serieus om een aantal lessen via video en tekst beschikbaar te maken. In de loop van de jaren zijn deze lessen behoorlijk uitgekristaliseerd en het is zonde om dez ekennis verloren te laten gaan. Hier kom ik nog op terug.

Groet Henk van Mierlo

Nikon of Canon kopen?


Nog steeds is de vraag die mij het meest gesteld wordt welke camera je moet kopen (maar ook welke lenzen erbij horen). Nu gaat, om praktische redenen, de voorkeur bij mij uit naar Nikon of Canon camera's, niet eens zozeer vanwege de camera's zelf, maar vooral omdat de keuze aan gebruikte en nieuwe lenzen voor deze merken het meest uitgebreid is. En uiteindelijk is glas het belangrijkst en een goede lens de beste investering die je kunt maken.

Heb je eenmaal een merk gekozen, blijf daar dan ook bij, vooral omdat je dan langzaam je lensrepertoir uit kunt breiden.

Welk merk is het beste, Canon of Nikon?

En om dan meteen met de deur in huis te vallen: dat hangt ervan af. Canon en Nikon zijn voortdurend in een strijd gewikkeld om de beste camera voor de beste prijs te kunnen leveren. Op dit moment heeft Nikon de meeste nieuwe camera's uit en heeft het daarom bij een paar types de voorspong. Maar binnenkort komt Canon weer met een inhaalslag en dan moet je als Nikon gebruiker knarsetandend toezien dat de beste camera's bij Canon worden geproduceerd.

Jared Polin is een bekende rescensent (ook vanwege zijn kapsel natuurlijk) die hier alle betere camera's van Nikon en Canon tegenover elkaar zet. En dan hangt de keuze af van je portemonnee en het moment van aanschaf. Bij beide merken zit je in ieder geval goed!

Opvallend vind ik wel de uitspraak dat je voor Full frame moet kiezen. Daar ben ik het niet persé mee eens, vooral omdat full frame lenzen een stuk zwaarder en vooral duurder zijn. Je sjouwt je een ongeluk, maar in ieder geval is je portemonnee een stuk lichter ;-)

Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs


Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs Een portretfoto maken in de stijl van Steve Jobs
Het is een iconische foto, het portret van Steve Jobs. Levi Sim heeft er zijn handelsmerk van gemaakt door de stijl exact te kopieren. Dat levert een opmerkelijke portretfoto op, die onmiddelijk opvalt. Hier gaat het niet eens zozeer om de belichting, maar vooral om de houding en het standpunt van de fotograaf. Belangrijkste voor het standpunt is om de camera op gelijke hoogte met het gezicht te houden. Belichting is redelijk standaard zoals je kunt zien in onderstaande video. 
 

Portretfotografie en interactie


Bij portretfotografie is goede communicatie met het model erg belangrijk. Natuurlijk is niet iedereen perfect gebouwd, dus je moet in de houding vaak proberen om minder mooie dingen te camoufleren. Door een beetje slim te draaien en met het licht te werken kun je iemand die vrij dik is toch goed wegzetten.

Met zijlicht kun je een gezicht smaller maken. Een frontale foto maakt mensen dikker, dus dat wil je juist niet.

Wat de lens betreft; een telelens maakt de achtergrond zachter, maar kan een gezicht ook platter maken, waardoor de onderkin en nek meer op gaan vallen. Een tussenoplossing is dan het gebruik van een 70 tot 100 mm lens.

Verder moet je bij dit soort portretten ervoor zorgen dat iemand niet zijn hoofd naar achteren laat hangen, waardoor er een onderkin ontstaat. Iets de kin naar voren toe steken is beter. Over het algeeen wil je sowieso liever een actieve houding naar voren toe dan onderuit gezakt in een stoel bijvoorbeeld.

Onderstaand filmpje is niet helemaal mijn stijl (heel erg braaf allemaal), maar de rust en het overzicht die de fotograaf tegenover het model heeft is inspirerend.

Photoshop CC + Lightroom 5 abonnement tijdelijk 12,29 per maand bij Adobe


Door Adriaan Raesen

Adobe heeft enige tijd geleden besloten hun professionele producten alleen nog maar als ‘cloud’ versie uit te brengen. De gehele lijn van Adobe producten kun je nu uitsluitend nog op abonnementsbasis afnemen. Voor een bedrag van 61,49 per maand mag je alle adobepakketten gebruiken en krijg je 100Gb opslagruimte in de ‘çloud’ van Adobe. Klinkt leuk maar op jaarbasis is dit toch nog een flink bedrag. Zeker als je bedenkt dat je als fotograaf het merendeel van die pakketten helemaal niet gebruikt. Adobe heeft dan ook een storm van kritiek over zich afgeroepen door deze beslissing.

Naar aanleiding van deze kritiek kwam Adobe enkele maanden geleden met een speciaal aanbod voor fotografen om zo’n ‘cloud’abonnement af te sluiten tegen gereduceerde prijs, voor Photoshop en Lightroom. Er was echter één vervelende beperking. Dit abonnement was uitsluitend af te sluiten als je legale versie van Photoshop CS3 of hoger in je bezit had. Voor veel amateur fotografen geen optie dus.

Begin december besloot Adobe echter om tijdelijk de restrictie van een legale Photoshop CS3 versie of hoger, los te laten. Aanvankelijk liep deze actie tot 8 december, maar is nu verlengt tot en met 31 december. Voor 12,29 per maand kun je je abonneren op het LIghtroom 5 + Photoshop CC pakket, met daarbij 20Gb opslagruimte in de Adobe cloud.

Flitsen: bounce techniek


Flitsen: bounce techniek Flitsen: bounce techniek Flitsen: bounce techniek

Interessante video voor de vervolgcursus. In een van de lessen behandelen we het gebruik van externe flitsers. Met één staafflitser en een paraplu kun je al onmidddelijk mooie resultaten bereiken. In deze video laat David Tejada zien hoe je van een lelijke gang een mooie ruimte maakt met niet meer dan twee simpele staafflitsers en een correctiefilter.

Wat zie je in deze video:

Photoshop Elements 11


Photoshop Elements 11 is uit voor zowel Windows als MAC. Wil je graag legaal Photoshop, neem dan deze betaalbare versie die alles biedt wat je nodig hebt.

De software is beschikbaar in Nederlands voor Windows en Engels voor MAC (sorry).

Hier een overzicht van de nieuwe functies, persoonlijk vindt ik vooral de toevoeging van 'Refine Edge' een echte plus. Daarmee kun je heel soepeltjes haar uitknippen!

Foto’s van balletdansers in ongewone situaties


Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties Foto’s van balletdansers in ongewone situaties

Erg leuke verzameling van balletdansers die uit het normale stramien zijn gehaald en in een nieuwe situatie zijn geplaatst. Het is een beetje het omgekeerde van de gamma reclame waarin bouwvakkers op de catwalk stappen.

Meer foto's zie hier:

http://www.leenks.com/gallery2157.htm

Beste fotografie vakanties


Beste fotografie vakanties

Kokerbomen in Namibië

Welke landen zijn het meest geschikt om heen te gaan als je graag fotografeert? Persoonlijk zie ik er niet zo'n uitdaging in om de Taj Mahal of de Eiffeltoren te fotograferen. Voordat je het weet ren je van de ene toeristenval naar de andere.

Een bekende zijn de piramides. Schitterend om te zien en om te fotograferen, maar als je er bent wordt je knettergek van de verkopers en moet je je spullen nog goed in de gaten houden ook. 

Daarom, geheel belangeloos hier een rijtje bestemmingen waar ik als fotograaf heel enthousiast van werd! In volgorde van mijn enthousiasme ;-)

  1. Namibie
  2. Zuid-Marokko
  3. Bali-Lombok
  4. Noorwegen
  5. Zuid Frankrijk
  6. Toscanië
  7. Nieuw Zeeland

Heb je aanvullingen (met goede onderbouwing), dan hoor ik ze graag!

Productfotograaf Peter Belanger


Productfotograaf Peter Belanger

e kent de naam misschien niet, maar de foto's beslist wel; Peter Belanger is de vaste fotograaf voor Apple producten. Daarnaast werkt hij ook voor bedrijven als Ebay, Nike en Pixar, kortom een van de meest gevraagde productfotografen.

Om een nieuwe Iphone te fotograferen neemt hij gerust enkele uren voor het perfect belichten en daarna in Photoshop verder uitwerken van een foto.

 

 

Met als resultaat juist een ogenschijnlijk heel simpel beeld;

Geef je op voor de mailinglijstPS; je mail adres wordt uitsluitend gebruikt voor fotografieles berichten!

Noregt Visuele Communicatie

Jules Verneweg 21-08
5015 BE Tilburg
Tel: 06 535 606 89
Website Noregt
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)